Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Kliknij przycisk poniżej, aby przeczytać treść rozporządzenia.

Menu przedszkolaka

wtorek 18/01/2022

I śniadanie:Kasza kukurydziana na mleku (200ml) Chleb żytni i chleb mieszany (35g) (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) Parówka z szynki 2 szt z ketchupem (3g) Herbata z cytryną (200ml)

II śniadanie:Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem, fasolką szparagową i kapustą (250g) (seler,śmietana z mleka) banan 1 szt chrupki kukurydziane (10g) woda niegazowana

Obiad:Naleśniki pszenno- owsiane z białym serem i polewą truskawkową (200g) ( jaja,mąka pszenna, owsiana,twaróg z mleka, jogurt z mleka) marchewka do pochrupania (30g) lemoniada z miodem i cytryną (200ml)

środa 19/01/2022

I śniadanie: Chleb żytni i chleb mieszany (35g) (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) jajkiem (20g), szczypiorek (3g) , pomidor (15g) posypane sezamem (sezam) Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień,żyto)

II śniadanie:Rosół z makaronem pszenno-jajecznym (250g) (seler, pszenica,jaja) Chrupki kukurydziane (10g) jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt

Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g) , potrawka z kurczaka z warzywami (120g) (seler,śmietana- mleko) Surówka z białej kapusty z papryką i koperkiem (80g) Napój z syropu z wiśni (200ml)

czwartek 20/01/2022

I śniadanie:Płatki jęczmienne na mleku (200ml)(pszenica) Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) (mleko) sałatą, wędliną drobiową (20g) szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) Herbata z suszonych owoców (200ml)

II śniadanie:Zupa ziemniaczna z natką pietruszki(250g) (seler,śmietana z mleka), Chałka (35g) (pszenica) z masłem (5g) (mleko) marchewka do pochrupania (30g) woda niegazowana

Obiad:Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i wędliną (200g) (mąka pszenna ,jaja ) jabłko 1/2 szt kompot z gruszek i malin (200ml)

piątek 21/01/2022

I śniadanie:Chleb żytni i chleb mieszany (35g) (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) jajkiem (20g), szczypiorek (3g) , pomidor (15g) posypane sezamem (sezam) jabłko 1/2 szt Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień,żyto)

II śniadanie:Zupa pieczarkowa z zacierką (250g) (seler,śmietana z mleka, pszenica) Deser z kaszy mannej (80g) (mleko,pszenica) z brzoskwiniami (wyrób własny) woda niegazowana

Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g) kotlet mielony z ryby z warzywami (80g) (jaja,ryba,pszenica,seler) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą(80g) kompot z truskawki i jabłek (200ml)

poniedziałek 24/01/2022

I śniadanie: Płatki owsiane na mleku (200ml) (owies) Chleb mieszany i żytni (35g) (żyto,pszenica) z masłem (5g) (z mleka) , sałatą, serem żółtym (15g) ( mleko) szczypiorkiem (3g),papryką (15g) Herbata owocowo - miętowa (200ml)

II śniadanie:Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) (seler,śmietana z mleka) Kisiel z czarnej porzeczki i jabłek (180g) (wyrób własny) podpłomyki 1 szt woda niegazowana

Obiad: Kasza bulgur (100g) filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) (mąka pszenna,seler) Brokuł z marchewką gotowany na parze (80g) kompot z malin i jabłka (200ml)

wtorek 25/01/2022

I śniadanie:Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) (mleko) sałata,wędlina drobiowa(20g), 1/2 jajka szczypiorek (3g),ogórek kiszony (15g) Herbata owocowo-miętowa (200ml) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II śniadanie:Zupa pomidorowa z ryżem (250g) (seler,śmietana z mleka) jabłko 1/2 szt podpłomyki 1 szt (pszenica) woda niegazowana

Obiad: Pierogi leniwe z polewą waniliową (200g/ 50g) ( jaja,pszenica,twaróg - mleko, jogurt- mleko) surówka z marchewki i jabłka (80g) Napój z syropu z wiśni (200ml)

środa 26/01/2022

I śniadanie:Kasza manna na mleku (200ml) (pszenica) Chleb ziarnisty i chleb pszenno -żytni (35g) (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) (mleko) pastą z ryby i warzywami (25g) (ryba,seler ) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) Herbata z cytryną (200ml)

II śniadanie:Zupa krem z zielonego groszku z ziarnem słonecznika (250g) (seler,mleko) gruszka 1/2 szt chrupki kukurydziane (10g) woda niegazowana

Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g) kotlet mielony drobiowy (80g) (jaja,bułka pszenna) surówka z buraka, jabłka i cebulki z oliwą (80g) kompot z jabłka i truskawki (200ml)

czwartek 27/01/2022

I śniadanie: Chleb ziarnisty i chleb pszenno -żytni (35g) (gluten) z masłem(5g)(z mleka),sałatą, krakowską podsuszaną (20g)szczypiorek (3g) ogórek zielony (15g),ser żółty (mleko) rzodkiewka (15g) Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień,żyto,mleko) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II śniadanie:Zupa brokułowa z ziemniakami ( 250g) (seler,śmietana z mleka) Koktajl bananowy (200ml) (maślanka-mleko ) (wyrób własny) Talarki z wafelków (10g) (pszenica) woda niegazowana

Obiad:Makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna) (100g) Kolorowy kociołek (150g) (danie z cukinią,papryką,mięsem z indyka) (mąka owsiana) kompot wieloowocowy (200ml) ( jabłko ,gruszka , czarna porzeczka)

piątek 28/01/2022

I śniadanie: Chleb ziarnisty i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) szczypiorek (3g) (twaróg z mleka) marchewka do pochrupania (30g) Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień,żyto)

II śniadanie:Zupa porowa z kaszą jaglaną i natką pietruszki (250g) (seler, śmietana) Kisiel z truskawek i jabłek (180g) (wyrób własny) podpłomyki 1 szt (pszenica) woda niegazowana

Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g) , Filet z miruny w panierce pieczony w piecu (80g) (ryba, jaja,pszenica) surówka z białej kapusty,marchewki z oliwą (80g) kompot z jabłka i malin (200ml)

I śniadanie: Płatki owsiane na mleku (200ml) Chleb mieszany pszenno-żytni i chleb żytni (35g) (gluten) z masłem( 5g) (mleko ) i jajkiem (20g) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) Pestki dyni do pochrupania Herbata z cytryną (200ml)

II śniadanie:Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (250g) (seler) "Lody" serowe (80g) (ser biały z mleka) z brzoskwiniami i wafelkiem (pszenica) (wyrób własny) woda niegazowana

Obiad:Kasza gryczana (100g) , pulpeciki z mięsa wieprzowego (80g) (pszenica,jaja) w sosie pomidorowym (50g)(pszenica) Surówka z ogórka kiszonego,marchewki,cebulki z oliwą (80g) kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml)

Uwaga! Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach.

Smacznego! 🙂

Skip to content